O načinu našeg podučavanja i ciljevima

Kako smo i zašto nastali, Institut argentinskog tanga LiberTango

 

Cilj je osloboditi kreativnost, razviti kognitivne sposobnosti i produbiti socijalne vještine polaznika i prisutnih uz ugodnu atmosferu.  

Razvija plesnost kroz logiku koraka i strukturu pokreta od svog početka. Podučava kako kao ples nije čisti fizički pokret jer teži izražavanju. Ples nije zagrljaj. U zagrljaju se stvara ples. Argentinski tango je poznat kao “ples strasti”. Povijesno predstavlja senzualno gibanje dvaju tijela. Osjetilna energija ne mora biti prisutna između plesača – ljutnja, sreća, ljubav ... . Ona se samo izražava. Čestu zbrku i zabludu u tangu stvara senzualnost i koketirajući stav, te se misli da je on izvor plesa. Veza u tangu ide mnogo dublje između. To je komunikacija - predlaganje i prihvaćanje te razumijevanje – duboka ljudska veza. Koja nam je osnovna ideja. Senzualni zagrljaj neće stvoriti ples. Senzualnost može obogatiti ples, ali ga i ne stvoriti.  

Ples nije vaša povezanost s glazbom, iako je glazba važan čimbenik u stvaranju plesa. Mogućnost sposobnosti prenošenja glazbe koja se čuje u pokret ovisi o mnogo stvari. Kao i zagrljaj glazba je jedan od sastojaka za kreaciju/stvaranje plesa. Ples je vezan energiju koje koristi tijelo, da bi izrazilo osjećaje i ideje koje potječu od vaše interpretacije glazbe. Povezane s rječnikom vašeg kretanja i vezano uz povezanost kretanja s osobom kojim dijelite pokret. Svaki kreativni čin, od kuhanja do pričanja priče, treba ideju, energiju i načine izražavanja. U plesu način izražavanja je izražavanje vašeg tijela. Ples nije nešto što radite, to nešto što trebate postati. 

Svjesnošću svoga tijela dolazimo do spoznaje i razumijevanja anatomije/strukture pokreta te razvijamo svjesnost o segmentu pokreta što dovodi do jasnih, povezanih i udobnih pokreta (optimalizacija pokreta). Bilo u s smislu nas samih, u odnosu s drugom osobom te i u odnosu na okolinu uz mnogi drugi niz čimbenika. Argentinski tango teži ne nametljivoj komunikaciji sudionika i stvaranju slobodnog tjelesnog te emotivnog prostora. S njim stvaramo odnose koji nam dopuštaju da budemo ono što jesmo. Podupiru nas kako bismo rasli kao pojedinci i dio društva, gdje se potpuno prikazujemo kao tko smo iz želje, ne iz obaveze ili pridržavanja društvenih skripti. 

U našim programima i načinu našeg prenošenja znanja te plesu ostavljamo Vama vrata širom otvorena stvaranju vašeg plesnog izražaja. Koliko plesača postoji toliko plesnih stilova postoji. 

Podučavamo Vas svemu što postoji u argentinskom tangu, a na vama je izbor i sloboda stvaranja. Argentinski tango je nastao spajanjem kultura i običaja naroda cijelog svijeta. Lokacijski je vezan za mjesto svog nastanka. 

Naši maestri stvorili su svoje inovacijske plesne i poezijske programe kako bi olakšali i unaprijedili vaše učenje te zabavne dijelove programa koje u suradnji s vama organiziramo. 

Nas razlikuje od drugih upravo što se nismo stvorili opredjeljenja i napravili razlike u argentinskog tangu već što ga obuhvaćamo širokim i velikim zagrljajem. Argentinski tango ima veliko srce i snažan zagrljaj. To je pokazala njegova povijest i njegov neprestani razvoj. 

Tango show and maestros from Croatia Jelena Somogyi and Mario Medvedec 
Jelena Somogyi I Mario Medvedec 

"@ango je više nego sam ples i glazba. Poštuje odnose koji nam dopuštaju da budemo ono što jesmo i podupiru nas u osobnom i  društvenom rastu. Gdje se potpuno prikazujemo kao tko smo i dijelimo stvari koje želimo podijeliti iz želje, a ne obaveze ili pridržavanja društvenih skripti. Jedno od najsnažnijih pretraživanja u životu je potraga za unutarnjom i vanjskom ravnotežom. Sam tango predstavlja ravnotežu." - Jelena Somogyi  

"Sam argentinski tango nema samo jednu dobrobit, (onu fizičku) već višestruku: vraća nas nama samima i otvara vrata za sve vrste i načine plesnih i društvenih odnosa. " - Jelena Somogyi  

"Zašto je argentinski tango tako čaroban, dok se ujedno ponekad čini nedostižnim? Zbog toga što u tangu pokret koji izvodimo uvijek možemo doživjeti na drugačiji način, poput djeteta kojemu se čita ista priča prije spavanja: budući da mu je poznata, ima umirujući učinak na njega te ju je spremno iznova doživjeti na drugačiji način, uz uočavanje novih detalja." - Jelena Somogyi  

Sama postava tijela i kretnje u argentinskom tangu su potpuno prirodne. Njihovo pravilno upoznavanje i razvijanje dovodi do razvijanja vretenastih mišića Isto tako osvješćuje i čini puno lakšim svakodnevne kretnje pri ostalim aktivnostima. Primjeren je za svaku dob. 

"Sam argentinski tango nema samo jednu dobrobit, (onu fizičku) već višestruku: vraća nas nama samima i otvara vrata za sve vrste i načine plesnih i društvenih odnosa." - Jelena Somogyi 

"Zbog toga što u tangu pokret koji izvodimo uvijek možemo doživjeti na drugačiji način, poput djeteta kojemu se čita ista priča prije spavanja: budući da mu je poznata, ima umirujući učinak na njega te ju je spremno iznova doživjeti na drugačiji način, uz uočavanje novih detalja." - Jelena Somogyi 

O našim dodatnim ponudama

 
 

Za Vas nudimo
- plesne pripreme za Vas u različite svrhe (svečanosti, priredbe, vjenčanja, specijalne događaje ... )
- organiziranje različitih tango večeri: književne, predavanja, filmske, koncerte ... .
- povezivanje zaposlenika tango team building TT
- tango star program
- vikend seminare argentinskog tanga
- radionice tanga
- kazlišne plesne tango predstave

- .....

Pitajte ili ponudite nam putem elektroničke pošte This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., prijenosnog telefona +385 98 950 2738  ili kontakt obrazca  poveznica/link

Kontaktirajte nas direktno s pitanjem, ponudom ili prjedlogom.

 
O LiberTangu 
 
Auditorium Media - Institut za kreativne komunikacije i medije (AM-IKKM) osnovana je 2012. radi potrebe širenja programskih aktivnosti. Pritom se odvojila od Kluba UNESCO Zagreb, kao i Libertango projekt koji joj se pridružuje. AM-IKKM se specijalizirala za djelovanje u području komunikacija, kulture medija i kreiranje kulturno-umjetničko-znanstveno-obrazovnih medijskih sadržaja. Okuplja skupinu stručnjaka, analitičara i profesionalaca iz različitih stručno-znanstvenih područja. Članovi osnivači svoj su profesionalni put stvarali u javnim ustanovama. Od svog osnivanja, AM-IKKM promiče društvene vrijednosti te kulturno-nacionalni identitet Republike Hrvatske (RH) u globalnom kontekstu najviših općeprihvaćenih društvenih vrijednosti i multikulturalnosti. Kroz medijsku promidžbu znanosti, umjetnosti i kulture ostvarila je uspješnu suradnju s hrvatskom najuglednijom znanstvenom ustanovom - Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti- HAZU (dokumentarni promidžbeni filmovi), s Hrvatskom udrugom naftnih inženjera i geologa (HUNIG) i Hrvatskom stručnom udrugom za plin (HSUP), INA-Naftaplinom (promidžbeno-obrazovni filmovi koje je emitirala Hrvatska radiotelevizija - HRT). Institut argentinskog tanga LiberTango projekt (LTP) započeo je s organizacijama kulturno - umjetničkih programa argentinskog tanga (KUPAT) 2004. radi nedostatka takvih sadržaja na lokalnoj i nacionalnoj razini. AM-IKKM i LTP projekt 2012. pokreću kampanju predstavljanja argentinskog tanga kao društvenog fenomena koji proizlazi iz osebujnog spoja glazbe, plesa i poezije. Potiču jednakost, toleranciju i razumijevanje te socijalne i kreativne vještine, znanja i kompetencije kao oruđa za razvitak osobnih i društvenih vrijednosti. Razvijaju se zaštićeni inovacijski plesni programi Tango Movement i Stretch Tango. Kulturno umjetnički program argentinskog tanga je redovna aktivnost u vidu interaktivnih predavanja, plesnih satova i plesnih večeri (praktike, milonge) te radionica i seminara argentinskog tanga s renomiranim gostujućim stručnjacima. Organiziraju se redovita obilježavanje važnih datuma od povijesne i kulturne važnosti argentinskog tanga kao UNESCO-ve zaštićene nematerijalne kulturne baštine. Sve aktivnosti i događanja imaju svoje web-stranice i medijski se prate, sukladno misija približavanja i upoznavanja najšire javnosti s KUPAT-om, a radi stvaranja u konačnici zdravije i sretnije svekolike društvene zajednice.
 
 
 
 

 

0
0
0
s2smodern